GAUMESHOP

Wil je een nieuwe bestemming verkennen?

Uw nieuwe bestemming is gelegen in een prachtige groene omgeving, in de gemeenten Assesse, Ciney, Gesves, Hamois, Havelange, Ohey en Somme-Leuze,niet ver van de grote wegen (80 km ten zuiden van Brussel) waar de natuur en de groene heuvels passen bij u voor sublieme ontdekkingen.

Het land van Condroz en Famenne, een bevoorrecht land waar de kunst van het leven van nature wordt gekweekt, is een landelijk gebied dat de liefhebbers van gastronomische wandelingen dierbaar is.

Hier nemen we de tijd. Tijd om prachtige dorpjes, prachtige landschappen en prachtige kastelen van een ander tijdperk te ontdekken. U zult genieten van de geneugten van de tafel, want hier zijn de culinaire voorbereidingen een verdienste van de smakelijke lokale producten.

Natuurliefhebbers en rustige wandelingen zullen hun geluk vinden. Voor wandelliefhebbers, honderden bewegwijzerde paden en een Ravel van bijna 40km tussen Ciney en Huy (passeren Hamois en Havelange)

Assesse

Assesse, boom en natuur…
Bekleed met overvloedige weiden en gewassen in groene of okerkleurige kleuren, blijkt de gemeentelijke entiteit van Assesse, die in de hol van de Condroz nestelt, gemakkelijk toegankelijk te zijn via de E 411 (afrit 18 en 19), de nationale 4 en de spoorlijn.
 
Bezaaid met oude gebouwen, is dit landelijke gebied, door de diversiteit van zijn sites, landschappen, kastelen, kerken en monumenten, de ideale tussenstop voor wandeltochten die enthousiast zijn voor originele wandelingen.
 
Maar Assesse is ook resoluut Vooruitkijkend naar de rijkdom van haar associatieve wereld en de dynamiek van haar vele bedrijven, waarvan er vele een plaats hebben gevonden in de industriële zone van de Fagne.
 
Gastronomie, gastvrijheid en authenticiteit maken het “land tussen Bocq en Samson” een must-see stop in het hart van deze toeristische regio.
 
 
Entiteiten dorpen: Assesse, Courrière, Crupet, Florée, Maillen, Sart-Bernard en sorinne-La-longue.
Bevolking: 6.577
Oppervlakte: 78,73 sq km
Toegang: N4, E411, NMBS-stations in Assesse, Courrière en Sart-Bernard.

CINEY

Een stad op het platteland… Dat is wat we onszelf vertellen als we bij Ciney komen…

Een groene, jonge stad, bekleed met winkels en scholen, die de hoed van de roem en de kleuren van de Condroz hoog draagt. Zijn titel van Kapitaal past hem als een handschoen.

Wat Moeder Natuur betreft, lacht zij degenen die de tijd nemen om haar te ontdekken: te voet, te paard of op de fiets. Kijk trouwens eens naar de rondwandelingen en de talrijke bewegwijzerde wandelingen, evenals naar de nieuwe RAVeL lijn 126 die een fabelachtige 40 km lange route naar Huy volgt, een rit voor alle leeftijden!

En het is altijd in een goed humeur dat we de grote klassiekers ontdekken: het Domaine Provincial de Chevetogne, de Chemin de Fer du Bocq, het Nationaal Natuurreservaat Marie Mouchon en de onvermijdelijke collegiale kerk van Sint Nicolaas die helaas heeft geleden onder de storm in 2010 en momenteel in aanbouw is.

Villages de l’entité : Achêne, Braibant, Chevetogne, Ciney, Conneux, Haversin, Leignon, Pessoux, Sovet.
Nombre d’habitants : 16.319
Superficie : 147,56 km²
Accès : N4, E411 et N97 – Train : ligne Bruxelles – Luxembourg.

GESVES

Gesves, land van welkom en vernieuwing.

Liefhebbers van wandelingen?
Maak een wandeling over onze 120 km bewegwijzerde wandelpaden die zich een weg banen door groene heuvels, bossen en uitgestrekte landbouwgebieden en ga op zoek naar de tientallen kunstwerken die sinds 2001 in bloei staan.

Geschiedenisliefhebber?
Ontdek een van de belangrijkste prehistorische sites in Europa, waar de Neanderthaler en de Cro-magnon elkaar hadden kunnen kruisen, waar het oudste gedomesticeerde hondenskelet ter wereld werd gevonden, waar de belangrijkste Belgische prehistorische kunstwerken werden ontdekt…

Verleid door de grootste verovering van de mens?
Gesves, de Belgische paardenhoofdstad, nodigt paardenkoetsen en ruiters uit om de talrijke gemarkeerde paden in het hart van een bedwelmende natuur te verkennen, zoals beschreven op de kaart “Paardenvlucht in het Land van de stammen en de gekapte bomen”.

Fijne gourmet en dol op comfort?
Een aanbod van ontvangst en kwaliteitsvolle accommodatie, representatief voor de gezelligheid van de Condruzische regio, naast, in Gesves, een gastronomie met een zoete geur van het land, die de lokale producten een eerbetoon geeft. Laat je verleiden…

Liefhebbers van natuur en erfgoed?
Volg de Samson en zijn vele zijrivieren om talloze sites te ontdekken die van groot biologisch belang zijn, maar ook een architecturaal erfgoed van onvermoede rijkdom, vooral in het dorp Mozet, één van de “Mooiste Dorpen van Wallonië”.

Dorpen van de entiteit: Faulx-les-Tombes, Gesves, Haltinne, Mozet, Sorée.
Aantal inwoners: 7.200
Oppervlakte: 64,92 km²
Toegang: N4, N942, E411, N921 en N941

HAMOIS

…zijn dorpen met zorgvuldig uitgelijnde stenen huizen, zijn riviercontouren, zijn versterkte boerderijen, zijn rustige afwisseling van bossen en weilanden.

Van Scy tot Natoye, van bronnen tot molens, het tumultueuze water van de Bocq, dat al lang bekend staat om de kwaliteit van zijn forel, wordt gemakkelijk getemd langs de wandelroutes, waar u de schatten van de kastelen van Buresse en Hamois, Champion en Emptinne, Ry en Mohiville, Achet, Schaltin, Emptinne, Scy, Skeuvre, Francesse en Mouffrin in Natoye, onder andere, kunt ontdekken.

Merk op dat de aanwezigheid van oude plastic aarden kuilen gebruikelijk is in de regio, dat wil zeggen als vakmanschap een gevestigde traditie is in het geheel van de Hamois. En men kan begrijpen waarom het Centre des Métiers d’Art “La Spirale” in Natoye ernaar streeft het talent van een vijftigtal kunstenaars te tonen in talrijke thematische tentoonstellingen.

Dorpen van de entiteit: Achet, Emptinne, Hamois, Mohiville, Natoye, Schaltin, Scy.
Aantal inwoners: 7.269
Gebied: 76,41 km²
Toegang: E411, N97 en N4

OHEY

Charmante gemeente, genesteld in een groen en levendig landschap.

Ohey, gehuisvest in het hart van de Condroz, één van de mooiste regio’s van Wallonië, is een charmante kleine landelijke gemeente, genesteld in het hart van een groen platteland vol leven waar het goed is om te wandelen, uit te rusten, te wandelen en de rijkdom van een gebied en zijn inwoners te ontdekken.

Het ontbreekt Ohey en zijn dorpen niet aan attracties die u ontdekt langs bewegwijzerde en begeleide wandelingen: kastelen, kerken, imposante boerderijen, landelijke landschappen, rivieren, bossen en bosjes…

Allemaal doordrongen van een bijzonder rijke en nog steeds aanwezige geschiedenis, kan hun sfeer je alleen maar verleiden… U heeft ongetwijfeld gehoord van de beroemde “Koeienoorlog”, die zijn oorsprong vindt in het kleine dorpje Goesnes!

Kortom, een landelijk, architecturaal en historisch erfgoed dat u zal verbazen! Bewoners, lokale producenten en eigenaren van gîtes en B&B’s verwelkomen u graag in alle rust in dit onvergetelijke hoekje van de wereld voor iedereen die op zoek is naar schoonheid, waarheid, natuur en rust.

Dorpen van de entiteit: Evelette, Goesnes, Haillot, Jallet, Ohey, Perwez.
Aantal inwoners: 4.988
Gebied: 56,64 km²
Toegang: N4 en N921

HAVELANGE

Een terroir waar het aanbod van verrukkelijke producten het gehemelte van de liefhebbers van lekker eten verrukt!

Afgezien van enkele gebieden die door woningen worden bewoond, is het landschap van de Havelange-entiteit verdeeld in bosrijke gebieden, weilanden en akkers.

Laten we niet vergeten dat de graslanden in deze Condruzische landen in wezen gewijd zijn aan begrazing.

Of het nu gaat om het fokken van vleesrijke Belgische Blauwe Runderen, de trots van onze boeren, of om melkrassen, waarvan een deel van de productie in Maffe en Méan wordt omgevormd tot smakelijke kazen.

Een terroir waar het aanbod van verrukkelijke producten het gehemelte van de liefhebbers van lekker eten verrukt! Maar Havelange, dicht bij de provincie Luik, is ook een land van geschiedenis, met veel mooie kastelen, waarvan de hoektorens te zien zijn tijdens een wandeling door het bos.

De dorpen van de entiteit: Barvaux-Condroz, Flostoy, Havelange, Jeneffe-en-Condroz, Maffe, Méan, Miécret, Porcheresse, Verlée.
Aantal inwoners: 5.163
Gebied: 104,73 km²
Toegang: N4 en N97

SOMME-LEUZE

Er wordt niet beknibbeld op de diversiteit van de activiteiten.

In Somme-Leuze is elk dorp er weliswaar in geslaagd zijn identiteit te behouden, maar de diversiteit aan activiteiten is niet gering.

Van ijs tot vergeten groenten, van de zadelmaker tot de pottenbakker, van superavonden tot begeleide wandelingen, via de golfbaan, van omgebouwde zolders tot voorname kamers, de keuze is eindeloos! Er is eten en drinken, of je nu een fijnproever bent of een lichte snack.

Laat u zich het verhaal vertellen van de gastronomische weide, gelegen op een hoogte van Hour, van waaruit u de valleien van de Famenne volledig kunt omarmen. Dit is een land van molens en mooie tuinen, prachtige landschappen en mooie dorpen. Chardeneux is een favoriet, die in de loop van de tijd en door middel van steen, bloemen en smaken geproefd kan worden.

De dorpen van de entiteit: Baillonville, Bonsin, Chardeneux, Heure, Hogne, Nettinne, Noiseux, Sinsin, Somalië, Somme-Leuze, Waillet.
Aantal inwoners: 5.501
Oppervlakte: 95,05 km²
Toegang: N4 en N63